K-Extra Lampinen

Kalkkinen


Lampisen historiaa:

 

Kalkkisten alueen kyläkauppa K-Extra Lampinen juhli 50-vuotista toimintaansa loppiaisaattona 5.1.2010. Asikkalan Yrittäjät ry onnitteli Lampisen perheyritystä.
Marjatta Lampinen valittiin Asikkalan vuoden yrittäjäksi vuonna 1977 ja Arto Lampinen vastaanotti Suomen Yrittäjien kultaisen Yrittäjäristin vuonna 2004.Hartolasta lähtöisin olevat Marjatta ja Niilo Lampinen aloittivat kauppiaan uransa Hartolan Vehkalahden kylässä LIIKASEN liiketalossa vuonna 1955, oltuaan sitä ennen myyjinä Terttu ja Onni Peltolan kaupassa Hartolan Murakan kylässä.

Vuokra-ajan loputtua vuonna 1960 he alkoivat etsimään uutta paikkaa. Vuonna 1961 se löytyi Kalkkisista Timo Unkilan omistamasta talosta; paikalta, jossa liike nykyisin toimii.

Liikettä jatkettiin alkuperäisissä tiloissa. Laajennus tuli tarpeelliseksi vuonna 1969, silloinen perinteinen elintarvikepuoti muutettiin valintamyymäläksi.

Vuonna 1975 jäi Marjatta Lampinen hoitamaan yritystään yksin aviopuolison kuoleman johdosta. Aviomies Niilo oli pitäjäläisten hyvin tuntema ja pidetty kauppias jonka poismeno luonnollisesti vaikutti asioiden hoidossa. Kun yrittämisen halu oli kuitenkin kova, on entistä enemmän työtä tekemällä liiketoimintaa jatkettu.
Vuonna 1977 Marjatan tekemä kova työ palkittiin valitsemalla Asikkalan vuoden yrittäjäksi.

Vuonna 1983 Marjatta jätti kaupan vetovastuun pojalleen Artolle ja siirtyi viettämään ansaittuja eläkepäiviä. Kuitenkin aina tarvittaessa on valmis tuuraamaan Artoa kaupan pidossa.1990-luvun alussa kauppa sai nykyisen muotonsa. Silloin uusittiin kaupan kylmälaitteet, hyllyt ja kassat. 2000-luvulla polttoainejakelupiste muutettiin ns. kylmäasemaksi ja nyt siitä saa polttoainetta ympäri vuorokauden. Samalla suojattiin polttoaineen jakelukenttä siten että mahdollisen polttoainevuodon tapahtuessa saadaan polttoaine kerättyä öljynerotuskaivoon jolloin luonto ei pääse pilaantumaan. Vuonna 2005 avonaiset pakastealtaat uusittiin nykyisiin kannellisiin pakastealtaisiin, jotka osoittautuivat heti hyväksi hankinnaksi ja ennen kaikkea ne säästivät sähköä. Vuosittain tekemällä pieniä uudistuksia on kauppa pysynyt nykyaikaisena asiointipaikkana, viimeisimpänä uudistuksena keväällä 2009 aloitti Sysmän Apteekin lääkekaappi toimintansa kaupassamme.

Alusta asti aina 1990-luvun loppupuolelle asti kaupan toimintaan liittyi kauppa-autot, joita parhaimmillaan oli yhtä aikaa kaksi kappaletta. Oli siinä aamuisin tohinaa kun ne lähtivät lenkeilleen Asikkalan ja Etelä-Sysmän teitä kiertämään. Väen vähetessä ja kustannusten noustessa kauppa-auto toiminta kävi kannattamattomaksi ja lopetettiin 1990-luvun loppupuolella.

Vuosien saatossa olemme myyneet tavaraa hevosenkengistä, traktoreihin - esimerkiksi Niilo sai parhaan iignismyyjän palkinnon 1960-luvulla kun myi jää- ja pakastekaappeja kyläläisille talojen sähköistyksen myötä. Nastoittaneet renkaita, korjattu televisioita, myyty mopoja, tehty autoille huoltoja. On ollut maatalous- ja rautakauppaa. Siihen aikaa kauppa on ollut todellinen sekatavarakauppa. Nykyisin olemme keskittyneet elintarvikkeiden ja polttoaineen myyntiin. Palvelemme myös asiakkaitamme tarjoamalla Veikkauksen ja Postin palvelut kuin myös em. lääkekaapin palvelut.

Liikepaikka keskellä Kalkkisten kylää on luonut paremmat elinmahdollisuudet verrattuna muihin sivukylien kauppoihin. Kovasti tekemällä, keskittymällä sekä pitkää työpäivää tehden, hyvän ja palveluhenkisen henkilökunnan avulla on onnistuttu pysymään elinvoimaisena kauppana nykyajan kovassa kilpailussa.